De levens van Jan Six

Onze geschiedenis tastbaarder dan ooit

€ 24,99

Beschikbaarheid: In voorraad

Dit is het verhaal van Jan Six, zijn familie en zijn vele levens. Zijn portret geldt als het mooiste dat zijn vriend Rembrandt ooit maakte, het hangt – uniek – nog steeds in het familiehuis aan de Amstel. Jan kende iedereen in het 17e-eeuwse Amsterdam, van Vondel tot Spinoza. Maar wat ging er werkelijk om in het hoofd van deze 17e-eeuwse patriciër en kunstverzamelaar? Zijn kladboek is bewaard gebleven in het rijke familiearchief: duizenden aantekeningen, variërend van recepten, anekdotes en godsdienstige beschouwingen tot zeldzaam schunnige grappen.

Na hem kwamen nieuwe mannen: binnen de familie Six heet de oudste zoon van de oudste zoon altijd weer Jan Six, tot de dag van vandaag. Ze werden burgemeester en wetenschapper, ze verwierven grote rijkdom en strompelden soms ook weer gebocheld, arm en eenzaam door het leven. Het is allemaal verstopt in datzelfde familiehuis: in eindeloze correspondenties, door vier eeuwen heen, over kleine en grote zaken – zelfs met George Washington – in dagboeken en notities en in alles wat de Sixen verder bewaarden, tot hun balboekjes toe. De levens van Jan Six is het verhaal van een Amsterdamse elitefamilie door vier eeuwen heen. Het is tegelijk het verhaal van de stad en de tijdgeest, van ambities en beperkingen, van grandeur en de eeuwige angst voor de neergang.

Auteur Geert Mak
Uitleverdatum 6 sep. 2016
Publicatiedatum 25 aug. 2016
Subtitel een familiegeschiedenis
ISBN 9789045031842
Druk 2
Uitvoering Paperback
Hoogte 230 mm
Breedte 150 mm
Dikte 32 mm
Imprint Atlas Contact
Pagina's 448
Uitgever Atlas-Contact
Publicatie status Verschenen of in herdruk
Soort aanbieding Nee

1 Artikel(en)

per pagina
  1. persoonlijk en intiem! Alexandra 18-08-2016
    Geef hier uw beoordeling

    De levens van Jan Six is een prachtig en intiem inkijkje in het leven van 4 eeuwen familie Six. Het is duidelijk dat Geert Mak zeer gedegen onderzoek naar deze familie heeft gedaan, erg knap hoe hij het heeft om weten te zetten naar een leesbaar en interessant verhaal. Het boek had makkelijk saai en langdradig kunnen worden, maar dat is absoluut niet het geval. Mak heeft weer een geweldig boek afgeleverd!
    Ik moet bekennen dat het wel even duurde voor ik in het verhaal zat, maar toen dat eenmaal het geval was wilde ik niet meer stoppen en alleen nog maar doorlezen. De foto’s bij ieder hoofdstuk maken het nog persoonlijker dan het al is. Er zijn veel spullen uit de vele generaties bewaard gebleven. De dagboekaantekeningen vermengd met historische feiten maakt dit verhaal tot een prachtig en indrukwekkende nalatenschap. Ook voor mensen die geen familie van Jan Six zijn!

1 Artikel(en)

per pagina

Deel uw ervaring met anderen

U werkt aan beoordeling: De levens van Jan Six

Hoe waardeert u dit product?*
  1 2 3 4 5
Geef hier uw beoordeling
De reCaptha is verplicht