Boekenwereld.com
Gratis verzending vanaf € 19,95
Vandaag voor 22:00 besteld, morgen in huis
isbn-9789048502271_front_cover
1 / 1

Amsterdamse Gouden Eeuw Reeks - Synode over gewetensvrijheid (E-book)

een nauwgezet onderzoek in de vergadering gehouden in het jaar 1582 te Vrijburgh

D.V. Coornhert | Nederlands | 256 pagina's
€ 27,00

Helaas, dit boek is uitverkocht

Deze variant van het product is uitverkocht. Kies hierboven, indien van toepassing, een andere variant

Een pleidooi voor principiele godsdienstvrijheid, rationele discussie en verdraagzaamheid van de hand van medestander Willem van Oranje waar we in het huidige tolerantiedebat zeker ons voordeel mee kunnen doen.

Dit boek is het verslag van een fictief 'godsdienstgesprek'. Coornhert voert vertegenwoordigers uit de verschillende kampen ten tonele die hij soms letterlijk citeert (o.a. Beza, Calvijn, Du Plessis-Mornay en Bullinger). Gamaliel (pseudoniem voor Coornhert) is de onpartijdige, wijze scheidsrechter. 'Synode over de gewetensvrijheid' is niet alleen een belangrijk tijdsdocument: door zijn doelstelling, bevordering van de religievrede, en zijn rijkdom aan argumenten kunnen we in het huidige tolerantiedebat zeker ons voordeel doen met de lessen van déze Hollandse meester.

Dirk Volkertzoon Coornhert (1522-1590) was een vooraanstaand medestander van Willem van Oranje. In zijn sterk anti-dogmatische benadering van vraagstukken van religie (-politiek) nam hij motieven op die vóór hem leefden (Erasmus) en na hem (de remonstranten, Grotius, Spinoza) werkzaam zouden blijven.

In de 'Bibliotheca Dissidentium Neerlandicorum' verschijnen publicaties op het gebied van de geschiedenis van het Nederlandse (religieuze, filosofische en artistieke) non-conformisme van circa 1350 tot onze tijd. De DBN omvat een reeks tekstedities en een reeks studies over belangrijke non-conformistische auteurs. De publicaties van de DBN verschijnen bij Amsterdam University Press als uitgaven van de Coornhert Stichting, onder redactionele verantwoordelijkheid van het Coornhert Centrum.

'Synode over de gewetensvrijheid' verschijnt in de Gouden Eeuw Reeks.

Specificaties

Betrokkenen

  • Auteur(s)D.V. Coornhert
  • UitgeverijAmsterdam University Press

Reviews

Synode over gewetensvrijheid (E-book)
Schrijf als eerste een review!

Andere delen uit de serie Amsterdamse Gouden Eeuw Reeks