Boekenwereld.com
Gratis verzending vanaf € 19,95
Vandaag voor 22:00 besteld, morgen in huis

Een andere kijk op diversiteit (E-book)

15,80

Direct beschikbaar

Bestel nu en begin gelijk met lezen (24/7)

Veilig betalen met:

De Vlaamse Onderwijsraad organiseerde een eigenzinnige seminariereeks over diversiteit, met minder evidente en soms controversiële visies en methodes om de kansen op een succesvolle schoolloopbaan van leerlingen uit allochtone groepen te verbeteren. Dit boek bundelt de bijdragen van verschillende sprekers.

René Antrop-Gonzàles zoekt een verklaring voor het academisch succes van sommige jongeren met een migratieachtergrond in de VS. Hij reflecteert, zowel vanuit zijn persoonlijke geschiedenis als op basis van wetenschappelijk onderzoek.

Dimokritos Kavadias maakt kanttekeningen bij de analyse van Antrop-Gonzàles en zet enkele nieuwe denksporen uit over de invloed van identiteit en stereotypering op schoolsucces.

Özkan Cetin brengt het verhaal van de Lucerna-colleges die dynamiek, wetenschap, multiculturaliteit en individuele ondersteuning als troeven willen inzetten om de onderwijskansen van hun kinderen optimaliseren.

Het verhaal van Lucerna biedt Roger Van den Borre de aanzet om verder te reflecteren over de verhouding tussen onderwijsvrijheid en onderwijskwaliteit, over gelijkheid en diversiteit.

Dit zijn ook de sleutels waarmee Yusuf Altuntas een inkijk geeft in het ontstaan en de evolutie van het islamitisch onderwijs in Nederland. Identiteit, veiligheid en herkenbaarheid van de schoolomgeving moeten ervoor zorgen dat kinderen optimaal kunnen leren en ontwikkelen.

Anja Vink beschrijft hoe Nederland al jaren worstelt met onderwijssegregatie. Veel meer dan over een `multicultureel drama, maakt ze zich zorgen over een `klassendrama en schoolsegregatie op basis van armoede.

`Two-way-immersion-education. Zo omschrijft Birgit Schumacher hoe het Duits en negen partnertalen evenwichtig aan bod komen in de Europese school van Berlijn waar het leren van talen gepaard gaat met werken aan interculturele competenties.

Waarom maakt meertaligheid mensen bang? Nathalie Auger brengt een zeer praktijkgericht verhaal over hoe omgaan met meertaligheid van leerlingen in de klas, een positief antwoord kan zijn op multiculturaliteit op school.

Piet Van Avermaet verwerkt zijn persoonlijke lectuur van al deze bijdragen in een visietekst `Waarom diversiteit tot de kern van onderwijs behoort.

OVER DE AUTEURS

René Antrop-Gonzàles doceert aan de School of Education van de universiteit van Wisconsin-Milwaukee.

Dimokritos Kavadias doceert politieke wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen en de Vrije Universiteit Brussel.

Özkan Cetinis is algemeen directeur van de Lucernacolleges.

Roger Van den Borre is werkzaam bij de Onderwijsinspectie van de Vlaamse Gemeenschap.

Yusuf Altuntas is directeur van de Islamitische School Besturen Organisatie in Nederland.

Anja Vink is journaliste bij NRC Handelsblad en auteur van `Witte zwanen, zwarte zwanen.

Birgit Schumacher is lerares Duits en Frans en coördinator van de Staatliche Europa Schule in Berlijn.

Nathalie Auger doceert taalwetenschappen aan de universiteit van Montpellier.

Piet Van Avermaet doceert multiculturele studies aan de Universiteit Gent en is directeur van het Steunpunt Diversiteit en Leren.

Lees alvast een fragment van het boek:Inkijkexemplaar

Specificaties

Betrokkenen

  • UitgeverijAcco uitgeverij

Reviews

Een andere kijk op diversiteit (E-book)
Schrijf als eerste een review!