Boekenwereld.com
Gratis verzending vanaf € 19,95
Vandaag voor 22:00 besteld, morgen in huis

Beroofd volgens de regels (Hardback)

Het lot van zeven joodse ondernemers in Deventer

Joep Boerboom | Nederlands | 192 pagina's
€ 25,00

Helaas, dit boek is uitverkocht

Deze variant van het product is uitverkocht. Kies hierboven, indien van toepassing, een andere variant

Het aangrijpende verhaal van de wettelijk geregelde beroving van zeven markante joodse ondernemers in Deventer tijdens de bezetting. Hun zaken – een slagerij, textielgroothandel, dansschool, veehandel, elastiekfabriek, rijwielgroothandel en boekwinkel – traden zoals alle joodse ondernemingen ‘in liquidatie’. Een bewindvoerder verving de eigenaar, de zaak werd ontmanteld of doorverkocht. Bureaucratische procedures gaven de diefstal een officieel aanzien.

Biograaf en journalist Joep Boerboom onderzocht hoe bewindvoerders, taxateurs, boekhouders en nieuwe eigenaren te werk gingen en wat hen dreef. In de stapels correspondentie rond de liquidaties werd elke cent verantwoord, maar ontbrak iedere verwijzing naar het lot van de oorspronkelijke eigenaren. Boerboom schrijft op indringende wijze over hun angst, onderduik, arrestatie en deportatie. Zij die het overleefden, moesten na de oorlog grote moeite doen om hun bezittingen terug te krijgen en belandden hierbij soms zélf in de beklaagdenbank.

Joep Boerboom (1973) is biograaf en journalist. In 2016 verscheen zijn biografie Jan Terlouw - Jeugdboekenheld op het Binnenhof en in 2019 Deining in de IJsseldelta: een biografie van de bypass bij Kampen. Boerboom schrijft biografieën en bedrijfsgeschiedenissen in opdracht en werkt freelance voor onder andere dagblad De Stentor.

Lees alvast een fragment van het boek:Inkijkexemplaar

Specificaties

Betrokkenen

  • Auteur(s)Joep Boerboom
  • UitgeverijVerloren b.v., uitgeverij
  • ImprintUitgeverij Verloren

Reviews

Beroofd volgens de regels (Hardback)
Schrijf als eerste een review!