Boekenwereld.com
Gratis verzending vanaf € 19,95
Vandaag voor 22:00 besteld, morgen in huis

Bloemen van een Ziekte (Paperback)

extase en wanhoop als bron van cultuur

Marlies ter Borg | Nederlands | 247 pagina's
18,41

Op voorraad

Binnen één werkdag in huis

Veilig betalen met:

'Bloemen van een Ziekte' benadrukt de creatieve, extatische kant van de bipolaire of manisch-depressieve stoornis. Het is een culturele reis door de eeuwen, met instabiele maar uitzonderlijke mensen: van Koning David tot Virginia Woolf. Hun heftige leven eindigde soms in zelfdoding. Aristoteles beschreef hoe uitstekend melancholici presteren. Hij wees op het lot van melancholische helden als Ajax en Heraklès. Ajax doodde zich met eigen zwaard.

Ook psychiaters zien een verband. Van Gogh kroop uit grauwe diepten naar de hoge gele toon. Churchill had voor zijn depressies een troetelnaam: mijn zwarte hond.

Eeuwen lang hebben dichters hun bipolaire schommelingen beschreven: 'Himmelhoch Jauchzend zum Tode betrübt'. Melancholische dichtregels volgen elkaar naar de stemming, van lichte naar diepe depressie, naar hypomanie en soms manie. Jezus wordt beschreven als bewogen therapeut, die Maria Magdalena genas van zeven demonen.

Het boek bevat prachtige poëzie,human interest, filosofische reflexie en informatie over medicatie,therapie en het taboe op 'zelfmoord.'

De auteur, filosoof en bruggenbouwer, heeft haar bipolaire stoornis nu onder controle.

Kleuren en Muziek: www.marliesterborg.net

Lees alvast een fragment van het boek:Inkijkexemplaar

Specificaties

Betrokkenen

  • Auteur(s)Marlies ter Borg
  • UitgeverijMijnbestseller B.V.
  • ImprintMijnbestseller.nl

Reviews

Bloemen van een Ziekte (Paperback)
Schrijf als eerste een review!