Boekenwereld.com
Gratis verzending vanaf € 19,95
Vandaag voor 22:00 besteld, morgen in huis

Strijd en overleg (Hardback)

De Twents-Achterhoekse textielindustrie 1815-1955

Nick C.C. Vos | Nederlands | 504 pagina's
Kies je product:
32,99

Op voorraad

Binnen één werkdag in huis

Veilig betalen met:

De Twents-Achterhoekse textielindustrie kende vele felle en langdurige sociale conflicten. Pas na de Tweede Wereldoorlog dwongen grote personeelstekorten de fabrikanten om hun arbeiders niet langer als kostenpost te behandelen en rekening te houden met de wensen van de vakbonden. In 1948 erkende de Enschedese grootindustrieel H.J. Blijdenstein dat de textiel industrie 'in het verleden de menschelijke factor te veel over het hoofd heeft gezien en dat dit één van de belangrijkste ondergronden is van de tegenzin tegen het textielvak'.

In samenspraak met de vakbonden lieten de ondernemers deze 'textielaversie' uitvoerig onderzoeken. Dit boek omvat, naast een uitvoerige inleiding over het ontstaan van de textiel industrie, een achttal nooit gepubliceerde deelstudies naar de sociale verhoudingen en over de stakingen tijdens het inter bellum en de april-mei-stakingen uit 1943.

Ingeleid en bezorgd door Nick C.C. Vos (1951), met bijdragen van Ben A. Sijes, Douwe de Boer, Cor E. Vervoort en Henk Cannemeijer. Nick Vos is historicus en werkte als bibliothecaris voor diverse onderzoeksinstituten zoals KNAW, Trimbos en het RIVM. In 2011 promoveerde hij aan de Universiteit van Amsterdam op De rauwe wet van vraag en aanbod. Arbeidsverhoudingen in de Twents-Gelderse textielindustrie 1945 tot 1949.

Lees alvast een fragment van het boek:Inkijkexemplaar

Specificaties

Betrokkenen

  • Auteur(s)Nick C.C. Vos
  • UitgeverijAmsterdam University Press
  • ImprintAmsterdam University Press

Reviews

Strijd en overleg (Hardback)
Schrijf als eerste een review!