Boekenwereld.com
Gratis verzending vanaf € 19,95
Vandaag voor 22:00 besteld, morgen in huis
isbn-9789076286198_front_cover
1 / 2

Verzwegen werk van P.C. Flu (Paperback)

kindersterfte in Suriname, een erfenis uit de slavernij

Nizaar Makdoembaks | Nederlands | 188 pagina's
23,00

Op voorraad

Binnen één werkdag in huis

Veilig betalen met:

De Surinaamse medicus Paul Christiaan Flu (1884-1945) bracht het tot hoogleraar tropische hygiëne en rector magnificus van de universiteit Leiden. In 1910 hield hij een baanbrekende lezing over de zeer hoge kindersterfte in Suriname. Zijn adviezen waren verrassend modern. Zo pleitte hij voor de introductie van consultatiebureaus. Wat deed de koloniale overheid? Niets. Het rapport van Flu verdween in een bureaulade. Totdat Nizaar Makdoembaks het ontdekt in de archieven.

Makdoembaks publiceert in dit boek het manuscript van Flu integraal. Ook verzorgt hij de (cultuur)historische context. De hoge kindersterfte is voor alles een erfenis van de slavernij. De vele verkrachtingen en het bijslaapsysteem veroorzaakten grote aantallen seksueel overdraagbare aandoeningen. Met een hoge kindersterfte als gevolg.

Een onthullend boek en een eerherstel voor Paul Christiaan Flu, dat de lezer ook meeneemt in het bewogen persoonlijke leven van deze gedreven arts en onderzoeker.

"Ik heb het boek gelezen én herlezen. Het is een indrukwekkend document. [...]gedegen speurwerk."

Peter Flu (kleinzoon van P.C. Flu)

Nizaar Makdoembaks is arts-onderzoeker en tevens voorzitter van de Stichting Eerherstel Oorlogsslachtoffers Curaçao (SEOC). Van zijn hand verscheen eerder De Aprilmoorden - Berichten vanaf het Kerkhof van de Schande (2012), Hoogste babysterfte van Nederland - Leven aan de onderkant in Amsterdam Zuidoost (2013) en Chinezen gekwetst in Oost en West (2014).

Specificaties

Betrokkenen

  • Auteur(s)Nizaar Makdoembaks
  • UitgeverijElikser B.V. Uitgeverij

Reviews

Verzwegen werk van P.C. Flu (Paperback)
Schrijf als eerste een review!