Gouden Strop

Gouden Strop
Winnaars
Gouden Strop 2019

Gouden Strop

De beste Nederlandse spannende romans

De Gouden Strop is de prijs voor de beste (oorspronkelijk) Nederlandstalige spannende roman. De prijs is in 1986 opgericht door het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs, en genoemd naar het gelijknamige boek van Joop van den Broek. De prijs wordt uitgereikt aan het begin van de Spannende Boeken Weken, tegelijk met de Schaduwprijs voor het beste debuut.

Hier bestel je de winnende boeken en de boeken van de shortlist van 2019.

Winnaars Gouden Strop en genomineerden 2019

Winnaars Gouden Strop

In 2019 werd de prijs gewonnen door De witte kamer van Samantha Stroombergen. Uit het juryrapport over het boek: "Stroombergen schrijft met lef. Het actuele thema en de levendige personages zorgen voor een diepere laag in het boek. Alle hoofdpersonen zijn hun onschuld verloren door gebeurtenissen in het verleden. Hoe dit hun levens, denkwijze en handelen beïnvloedt, maakt Stroombergen heel invoelbaar. Ook haar beschrijvingen vanuit het perspectief van het slachtoffer, de journalist in de witte kamer, zijn beklemmend en levensecht. Daarmee biedt dit boek een mooie mix tussen mens en misdaad. De witte kamer is strak, maar dwingend opgebouwd naar een krachtige ontknoping. Er staan prachtige zinnen in die je graag zou overschrijven in een notitieboekje, om ze voor altijd bij je te houden."

Eerdere winnaars waren onder andere:

 • Enter van Willem Asman (2018) 
 • Tot Stof van Felix Weber (2017)
 • Lieve mama van Esther Verhoef (2016)
 • De mythe van Methusalem van Jo Claes (2015)
 • Versleuteld van Donald Nolet (2014)
 • Nacht in Parijs van Michael Berg (2013)
 • Een zomer zonder slaap van Bram Dehouck (2012)
 • De handen van Kalman Teller van Gauke Andriesse (2011) 
 • De minzame moordenaar van Bram Dehouck (2010).

Gouden Strop 2019

Bekijk en bestel hier de boeken van de shortlist en het winnende boek (De witte kamer van Samantha Stroombergen) van de Gouden Strop versie 2019.

Over De witte kamer uit het juryrapport: "Stroombergen schrijft met lef. Het actuele thema en de levendige personages zorgen voor een diepere laag in het boek. Alle hoofdpersonen zijn hun onschuld verloren door gebeurtenissen in het verleden. Hoe dit hun levens, denkwijze en handelen beïnvloedt, maakt Stroombergen heel invoelbaar. Ook haar beschrijvingen vanuit het perspectief van het slachtoffer, de journalist in de witte kamer, zijn beklemmend en levensecht. Daarmee biedt dit boek een mooie mix tussen mens en misdaad. De witte kamer is strak, maar dwingend opgebouwd naar een krachtige ontknoping. Er staan prachtige zinnen in die je graag zou overschrijven in een notitieboekje, om ze voor altijd bij je te houden."

Filteren
Filters
Uitvoering
 1. E-book 6 items
 2. Paperback 8 items
Bestandstype
 1. ePub2 6 items

14 Items

per pagina
Oplopend sorteren

14 Items

per pagina
Oplopend sorteren

Bestellen