Prijs der Nederlandse Letteren

Om de drie jaar kent het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie de Prijs der Nederlandse Letteren toe. Deze prijs onderscheidt auteurs van belangrijke, oorspronkelijk in het Nederlands geschreven letterkundige werken.

In 2018 won Judith Herzberg de prijs. De jury over haar werk: "De poëzie van Herzberg is hartverscheurend eenvoudig en is juist daardoor complex. Haar precieze observaties uit het dagelijks leven leggen iets essentieels van het menselijk verkeer bloot. Haar werk kan zich meten met dat van Nobelprijswinnares Wisława Szymborska. Haar toon is altijd natuurlijk, alsof het ter plekke allemaal door iemand bedacht wordt. Zo natuurlijk dat die alleen maar het gevolg kan zijn van een enorme beheersing van taal en vorm, van techniek. Die beheersing blijkt ook uit de manier waarop ze klank gebruikt. Haar taal nadert de muziek. Haar toneel was baanbrekend in de jaren tachtig. Leedvermaak heeft een onuitwisbare indruk gemaakt door de schijnbaar luchthartige manier waarop zij het zwijgen over oorlogservaringen verwoordt."

Eerdere winnaars waren onder andere Remco Campert (2015), Leonard Nolens (2012), Cees Nooteboom (2009), Jeroen Brouwers (2007, geweigerd), Hella S. Haasse (2004) en Gerard Reve (2001).

De meest recente werken van winnaars van de Prijs der Nederlandse Letteren

7 Items

per pagina
Oplopend sorteren

7 Items

per pagina
Oplopend sorteren

Bestellen