Boekenwereld.com
Gratis verzending vanaf € 19,95
Vandaag voor 22:00 besteld, morgen in huis
isbn-9789080143340_front_cover
1 / 1

Tropenecht (Paperback)

Indische en Europese kleding in Nederlands-Indie

Dorine Bronkhorst | Nederlands | 168 pagina's
Kies je product:
15,00

Op voorraad

Binnen één werkdag in huis

Veilig betalen met:

'Tropenecht; Indische en Europese kleding in Nederlands-Indië', door Dorine Bronkhorst & Esther Wils, is het eerste boek over de kleedgewoonten in Nederlands-Indië en de speciale Indische kledingstukken als de sarong kebaja, de djas toetoep en de tjelana monjet. Ruim 200 foto's, de meeste afkomstig uit het unieke fotoarchief van het Indisch Wetenschappelijk Instituut en nooit eerder gepubliceerd, belichten de periode 1870-1950, d.w.z. van de hoogtijdagen van tempo doeloe tot aan het eind van Nederlands-Indië. Citaten uit romans, handboeken en tijdschriften, reclamemateriaal en fragmenten uit speciaal gevoerde interviews vormen andersoortig illustratiemateriaal. Na lezing van Tropenecht "ziet" men meer op oude foto's, "haalt men meer" uit oude romans. Nu al een standaardwerk!

Tropenecht is het eerste boek over 'Indische en Europese kleding in Nederlands-Indië', zoals de ondertitel luidt. Maar is het daarom alleen een boek voor kostuumhistorici? In het geheel niet. "Kleding vertelt een verhaal", zoals samenstelster Dorine Bronkhorst zei bij de overhandiging van het eerste exemplaar aan Rob Nieuwenhuys, "en Tropenecht vertelt een heel eigen verhaal over de mores en kleedgewoonten in Indië." Het vertelt over de eigen manier van leven en dag-indelen in Indië, over de verhouding tussen de diverse bevolkingsgroepen, over de grote veranderingen die de koloniale samenleving van Indië kende, van de mestiezenhegemonie in het begin tot de mode van "het Westen" tegen het einde — alles komt aan bod, in tekst en vooral in beeld. De meeste afbeeldingen werden nooit eerder gepubliceerd; meer dan de helft van de foto's komt uit het unieke archief van het IWI. Ook Sobats (donateurs van Stichting Tong Tong) en andere Pasargangers leverden veel materiaal. Door de bijzondere uitvoering en vele foto's is het een schitterend kadoboek.

De hardcover uitvoering heeft koperen hoekjes op de omslag.

De hardcover en paperback hebben beiden een los papieren omslag waar op de binnenkant het patroon van een kebaja (bloes) is afgedrukt.

Specificaties

Betrokkenen

  • Auteur(s)Dorine Bronkhorst
  • UitgeverijTong Tong, Stichting

Reviews

Tropenecht (Paperback)
Schrijf als eerste een review!