Boekenwereld.com
Gratis verzending vanaf € 19,95
Vandaag voor 22:00 besteld, morgen in huis

Drenthe en de Eerste Wereldoorlog (Paperback)

Henk van der Linden, Jos van Raan | Nederlands | 466 pagina's
Kies je product:
29,95

Op voorraad

Binnen één werkdag in huis

Veilig betalen met:

De Eerste Wereldoorlog had ook enorme gevolgen voor Nederland. Vanuit het zuiden werden wij overspoeld door vluchtelingen. De gevolgen waren tot diep in Drenthe hevig merkbaar. Een onbekende geschiedenis is opgetekend.

Ver weg van het strijdgewoel bij onze Zuiderburen en de drukte van West- en Zuid-Nederland zou Drenthe met haar 200.000 inwoners en onafzienbare heidevelden tijdens de Eerste Wereldoorlog een oase van rust moeten zijn geweest. Het tegendeel is waar. Vanzelfsprekend gebeurde ook in Drenthe alles wat de rest van het neutrale Nederland overkwam: mobilisatie, inkwartiering, opvang van vluchtelingen, schaarste en distributie van voedsel en allerlei noodzakelijkheden. Tevens was er een steeds grotere invloed van de overheid op het economisch leven, met een eindeloos aantal regels en voorschriften.

Daarnaast speelde er in Drenthe nog veel meer. De rest van ons land had grote problemen met de brandstofvoorziening, en Drenthe had turf…. Maar men had ook te kampen met grote veenbranden, waarbij die van 1917 dramatische gevolgen had. De uitgestrekte heidevelden hadden een grote aantrekkingskracht op Duitse en Russische deserteurs. Smokkel vierde hoogtij, dus maakten Drentse rechters overuren. Veenhuizen werd de nationale opbergplaats van buitenlandse criminele vluchtelingen, geïnterneerden en deserteurs.

Kortom, het leven in de grensprovincie Drenthe was tijdens de eerste Wereldoorlog buitengewoon en enerverend.

Lees alvast een fragment van het boek:Inkijkexemplaar

Specificaties

Betrokkenen

  • Auteur(s)Henk van der Linden, Jos van Raan
  • UitgeverijAspekt B.V., Uitgeverij

Reviews

Drenthe en de Eerste Wereldoorlog (Paperback)
Schrijf als eerste een review!