Boekenwereld.com
Gratis verzending vanaf € 19,95
Vandaag voor 22:00 besteld, morgen in huis
isbn-9789462747364_front_cover
1 / 1

Erasmus Law Lectures 48 - Twee eeuwen tegenstrijdig belang (E-book)

Matthijs de Jongh | Nederlands | 90 pagina's
Kies je product:
52,50

Direct beschikbaar

Bestel nu en begin gelijk met lezen (24/7)

Veilig betalen met:

Berichten over belangenverstrengeling van bestuurders van ondernemingen halen met regelmaat het nieuws. In zijn Rotterdamse oratie laat J.M. de Jongh zien hoe belangenverstrengeling van alle tijden is. Beginnend bij Adam Smith onderzoekt hij hoe in ruim twee eeuwen is gepoogd om de risico’s van tegenstrijdig belang te beteugelen. Daarbij beperkt hij zich niet tot een juridische analyse: aan de hand van levensgeschiedenissen van de Rotterdamse havenbaronnen Lodewijk Pincoffs en Anton Kröller illustreert hij tot welke problemen tegenstrijdige belangen konden leiden. Aangekomen bij het

heden gaat hij in op de rol van de Ondernemingskamer bij tegenstrijdig belang. Ook doet hij voorstellen op het gebied van bestuurdersaansprakelijkheid. In twee eeuwen tegenstrijdig belang is het leerstuk in drie opzichten verfijnd: de begripsvorming en analyse van de problematiek is verdiept, gedragsregels voor bestuurders en commissarissen zijn ontwikkeld en het sanctiearsenaal is fijnmaziger geworden. Maar daarmee is de problematiek uiteindelijk niet opgelost: zo lang personen in verschillende hoedanigheden deelnemen aan het rechtsverkeer, zullen kwesties van tegenstrijdig belang blijven terugkomen.

J.M. (Matthijs) de Jongh (1974) is sinds 2018 aan Erasmus School of Law verbonden als hoogleraar ondernemingsrecht, in het bijzonder zijn historische ontwikkeling. Tevens is hij raadsheer in het Gerechtshof Amsterdam. Voor zijn overstap in 2015 naar dit hof was hij wetenschappelijk medewerker bij de Hoge Raad. In 2014 promoveerde hij cum laude op een proefschrift Tussen societas en universitas. De beursvennootschap en haar aandeelhouders in historisch perspectief.

Specificaties

Betrokkenen

  • Auteur(s)Matthijs de Jongh
  • UitgeverijBoom uitgevers Den Haag
  • ImprintBoom Juridische uitgevers

Reviews

Twee eeuwen tegenstrijdig belang (E-book)
Schrijf als eerste een review!