Boekenwereld.com
Gratis verzending vanaf € 19,95
Vandaag voor 22:00 besteld, morgen in huis
isbn-9789461274465_front_cover
1 / 1

Rechtsherstel na de Tweede Wereldoorlog van geroofd Joods onroerend goed (E-book)

Serge ter Braake, Maarten-Jan Vos | Nederlands | 120 pagina's
Kies je product:
24,90

Direct beschikbaar

Bestel nu en begin gelijk met lezen (24/7)

Veilig betalen met:

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden Joden systematisch beroofd van hun huizen, winkelpanden en landbouwgronden. Hun bezittingen vielen in handen van de bezetter of werden verkocht aan derden. Na de oorlog bepaalde de Nederlandse regering dat zowel de landbouwgronden als de huizen terug moesten naar de oorspronkelijke eigenaar, dan wel de erfgenamen. Die bepaling is echter lang niet altijd gevolgd.

In dit boek, een initiatief van het Centraal Joods Overleg en Stichting Platform Israël, beschrijven de historici Maarten-Jan Vos en Serge ter Braake het proces van rechtsherstel na de oorlog. Kwamen alle panden en percelen terug bij de rechtmatige eigenaren? Welke haken en ogen zaten er aan de uitvoering van het beleid? En hoe rechtvaardig waren de schikkingen die werden getroffen tussen oorlogskopers en Joodse eigenaars?

Naast de inhoudelijke kant van het verhaal presenteren de auteurs ook een stappenplan, waarmee ze hopen onderzoekers en nabestaanden de weg te wijzen als zij de oorlogsgeschiedenis van een Joods huis of perceel natrekken in de archieven.

Specificaties

Betrokkenen

  • Auteur(s)Serge ter Braake, Maarten-Jan Vos
  • UitgeverijKoninklijke Boom Uitgevers
  • ImprintUitgeverij Boom

Reviews

Rechtsherstel na de Tweede Wereldoorlog van geroofd Joods onroerend goed (E-book)
Schrijf als eerste een review!